Založ si blog

SME a ich manipulatívne klamstvá o nahrávke

Nedá mi nezareagovať na ďalšiu manipulatívnu kampaň investigatívnych žurnalistických prostitútok zo SME, ktorú vytiahli včera.

Jedná sa o tzv. nahrávku hlasu, v ktorom ako oni sami píšu “hlas podobný Ficovi“ hovorí o nekalých praktikách financovania, a o tom ako on sám vybavil niekoľko miliónov pre stranu. Materiál bol vytiahnutý 2 dni pred voľbami, s cieľom nepodať fakty, ale vyvolať senzáciu a škandál.

Vo formulácii článku SME sa treba zastaviť pri viacerých paradoxoch. V prvom článku, ktorý vyšiel o predmetnej nahrávke je použité slovné spojenie “hlas podobny Ficovi“? Preco to nenapisali priamo, ze je to “Ficov hlas“? Odpoveď na túto otázku nie je až taká zložitá. Je evidentné, že SME počíta s tým, že sa po voľbách vykoná expertíza a znalecký posudok, pri ktorej ak sa zistí, že ide o podvrh a tým pádom to nie je právne napadnuteľné. Pretože autor v článku tvrdí, že to bol iba hlas Ficovi podobný a nie jeho hlas.

Má teda vôbec nejaké opodstatnenie sa zamýšľať nad tým, že je šanca vyhotoviť takú vierohodnú nahrávku, kde sa napodobeny hlas tak zhoduje s originálom? Asi áno, keďže aj novinári zo SME sú opatrní pri tvrdení, že hlas patrí Ficovi.

Odpoveďou nám môže byť článok z Washington Post, ktorý o metódach tzv. voice-morphingu písal už v roku 1999, keď bola táto technológia vedcami z Nového Mexika vyhotovená.

http://www.washingtonpost.com/wp-srv/national/dotmil/arkin020199.htm

Dokonca bývalý americký minister zahraničných vecí Colin Powell bol prekvapený z výsledkov natoľko, že nevedel rozoznať svoj hlas od napodobeného duplikátu svojho hlasového prejavu.

Táto technológia umožňuje už z 10 minútového záznamu zachytiť všetky nuansy a rečové špeficiká jedinca, a následná nahrávka, sa podobá origináli s minimálnymi odchýlkami.

Podstata je tá, že žurnalisti zo SME  sa takýmto bulvárom  snažia škandalizovať osobu premiéra Fica, pretože vedia, že dôležité je to, čo bude pred voľbami, a to čo zmanipuluje ľudí ešte predtým než sa dokáže, že nahrávka je celkom vydarený plagiát vyrobený funkciou voice- morphingu. Zdá sa, že po záľube ilustrátora SME, Šútovca v image morphingu, napríklad na tomto obrázku:

http://www.shooty.sk/ilustracie/sme-ine-2002.html?page_id=2798&img_id=3202&view=

si našli ďalší koníček v jeho zložitejšom odvetví, voice-morphingu.

Netvrdím, že takúto nahrávku vyrobil novinár zo SME, to nie je podstatné, pretože mnohí by mohli namietať, že ak je to také dostupné a jednoduché tak by to mohli využívať viacerí politici na vzájomnú diskreditáciu. Programy ako napríklad Voicejox, alebo Sound forge funguju už niekoľko rokov, ale sú odhaliteľné veľmi rýchlo, pretože hlas sa nezhoduje s realitou až tak, že by bol na nerozpoznanie. Táto nová technológia však funguje dokonale, odhaľuje sa dlhšie, a to si uvedomujú ajžurnalisti  SME, preto lebo na ich úbohú štvavú kampaň to postačuje.Aj tak jedno je isté, pravda nakoniec zvíťazí, a podpásové kroky budú spočítané.

Figeľ a jeho byt

11.10.2010

Posledné dni sa nám tu rozmnožili správy o netransparentnom prideľovaní bytov v Bratislave . V tejto veci zarezonovali aj mená ľudí, ktorých sme mali, teda aspoň ja, v kolónke tých správnejších. Je to smutné zistenie, že aj napriek svojmu serióznemu vystupovaniu sa prišlo na pár jeho chýb z minulosti. O kom hovorím? Dozviete sa. Média sa teda pustili aj do [...]

Divný sľub

01.10.2010

Pamätám si, ako pred voľbami hovorili zástupcovia pravice v televízii o ich vízii a o tom, prečo sú lepší ako vtedajšia vláda. Povedali, že za ich vládnutia sa Slováci budú mať lepšie. Keď sa ich moderátorka opýtala, čo konkrétne chcú urobiť tak odvetili, že bude stačiť, že oni nebudú kradnúť. Zvláštne teda je, že teraz sa lepšie nemáme a dokonca nám všetko [...]

Kto je Richard Sulík ?

24.09.2010

ichard Sulík je tým, čo by pred mnohými rokmi bolo označené za nepriateľa národa. Tento článok je určený iba ľuďom, ktorý sa ešte cítia byť slovákmi. Ostatní, ktorí sú názoru že národ a patriotiznus sú slová patriace do minulosti sú do mojej myšlienkovej dúhy nepozvaní. Práve Richard Sulík je jeden z ľudí, ktorí si neuvedomujú dôležitosť národa a štátnej [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 7
Celková čítanosť: 19678x
Priemerná čítanosť článkov: 2811x

Autor blogu

Kategórie

Odkazy